De 4 verschillende leasevormen

Wanneer je ervoor kiest om een auto te leasen, krijg je te maken met verschillende leasevormen. Het is belangrijk dat je kiest voor een leasevorm die het beste bij jouw situatie past. Elke leasevorm heeft namelijk zijn voor- en nadelen.

In deze blog gaan wij uitgebreid in op de 4 verschillende leasevormen, zodat je na het lezen precies weet welke leasevorm het meest geschikt is voor jou.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
5 minuten leestijd

1. Wat zijn de verschillende leasevormen?

1.1 Private Lease

Indien je het geen probleem vindt de auto te gebruiken voor zowel zakelijk als privégebruik en daarnaast weinig zakelijke kilometers hoeft te maken, is een Private Lease wellicht de beste optie voor jou. Hierbij sluit je als particulier een privé contract af bij een leasemaatschappij.

Na het afsluiten van een private leasecontract leg je een vast bedrag per maand neer. In dit bedrag zitten alle kosten inbegrepen voor:

✓ Verzekering
✓ Wegenbelasting
✓ Hulp bij pech
✓ Onderhoud en reparaties
✓ Bandenvervanging

De leasewagen blijft op de naam van de verhuurder staan. Hierdoor is het niet mogelijk om de auto op je balans te vermelden. De zakelijke kilometers die je rijdt zijn voor 19 cent per kilometer aftrekbaar.

Hiervoor moet je een rittenregistratie bijhouden ter verantwoording aan de Belastingdienst. Na het aflopen van het contract dien je de auto weer in te leveren bij de leasemaatschappij.

1.2 Short Lease

Het contract dat je afsluit bij Private Lease heeft vaak een tijdsduur van 24 maanden. Het is echter ook mogelijk om een contract af te sluiten met een kortere tijdsduur. We spreken dan van een Short Lease.

Bij Short Lease ben je flexibeler uit, omdat je de mogelijkheid hebt het contract per maand op te zeggen. Houd er wel rekening mee dat het maandbedrag dat je bij Short Lease betaalt, daardoor een stuk hoger zal zijn dan bij de andere leasevormen.

1.3 Financial Lease

Bij Zakelijke Lease valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende vormen. Deze zijn Financial Lease en Operational Lease.

Wanneer je kiest voor Financial Lease is er sprake van een kredietverlening. Deze leasevorm biedt uitkomst wanneer je geen toereikende financiële mogelijkheden hebt om het aankoopbedrag van de auto te financieren op je bedrijf.

In het geval van Financial Lease wordt het aankoopbedrag door de leasemaatschappij gefinancierd en dien je het bedrag via je bedrijf af te lossen. Je bent hierbij economisch eigenaar van de auto en kunt hem dus vermelden op je balans. Dit biedt fiscale voordelen.

Bij Financial Lease dien je naast het aflosbedrag te voldoen aan de volgende kosten: onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Daarnaast moet je rekening houden met een waardevermindering van de auto aan het eind van het contract.

Wanneer het leasecontract is afgelopen ben je naast economisch, ook juridisch eigenaar van de auto en ben je vrij om ermee te doen wat je wilt. Bij Operational Lease is dit niet zo.

1.4 Operational Lease

Ook dit is een zakelijke leasevorm. In tegenstelling tot Financial Lease blijft de auto bij Operational Lease tijdens het contract in bezit van de leasemaatschappij. Hierdoor is het niet mogelijk om de auto op je balans te vermelden, het nadeel hiervan is wel dat je niet kan profiteren van de vele fiscale voordelen.

Als de tijdsduur van het leasecontract is verlopen, krijg je de mogelijkheid om de auto te retourneren, te kopen of je contract te verlengen.

Je betaalt bij Operational Lease een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij, waarna zij alle zaken voor je zullen regelen. De enige extra kosten waar je je druk om hoeft te maken is het betalen van de brandstof.

2. Tabel met de verschillen

Hieronder vind je een makkelijk overzicht waarin de verschillen tussen de leasevormen uitgelicht worden.

Private Lease Short Lease Financial Lease Operational Lease
Tijdsduur contract 24> maanden Maandelijks opzegbaar Tot aflossing lening 24> maanden
Vast maandbedrag Ja Ja Kan fluctueren door onderhoud etc. Ja
Service leasemaatschappij Ja Ja Nee Ja
Auto vermeldbaar op balans Nee Nee Ja Nee
Economisch eigenaarschap Nee Nee Ja Nee
Juridisch eigenaarschap Nee Nee Na afloop contract Nee

2.1 Wat zijn nu de verschillen?

Allereerst zul je de afweging moeten maken tussen Private Lease of Zakelijke Lease. Wanneer de auto voornamelijk voor privégebruik is bedoeld en je weinig zakelijke kilometers hoeft te maken, is Private Lease de beste optie.

Wanneer je niet aan een langdurig contract wilt vastzitten, kan je voor Short Lease kiezen. Het contract is hierbij maandelijks opzegbaar. Hier tegenover staat wel dat het maandbedrag hoger is.

Wanneer je veel op de weg bent voor zakelijke doeleinden, ben je beter af met Zakelijke Lease. De grootste verschillen tussen de twee zakelijke leasevormen (Financial en Operational Lease) zijn:

  • Het bijkomende service pakket

  • Het juridisch en economisch eigenaarschap, zowel tijdens als na afloop van het contract

  • De fiscale voordelen die bij dit eigenaarschap komen kijken

Vanuit het perspectief van de ondernemer zou je het meeste baat hebben bij een Financial Lease. Deze leasevorm is goedkoper dan een Operational Lease en biedt je meer fiscale voordelen doordat je de auto op je balans kunt vermelden.

Daarnaast ben je na het aflossen van de kredietverlening ook de juridisch eigenaar. Zo ben je vrij om te doen wat je wilt met de auto, waar je bij een Operational Lease uiteindelijk met lege handen staat.

Mocht je meer vragen hebben over welke leasevorm het meest geschikt is voor jou? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder met het vinden van een leasevorm die het beste bij je past!

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.