Een auto leasen als startende ondernemer (Financial Lease)

Wil jij als startende ondernemer een auto leasen in Nederland? Dan kan dit gewoon zonder jaarcijfers te tonen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je aan moet voldoen voordat je kan rijden in je ideale bedrijfsvoertuig.

In deze handleiding vertellen we je daarom alles wat je als (startende) ondernemer moet weten over Financial Lease.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
3 minuten leestijd

1. Wat is Financial Lease?

Financial Lease is een zakelijke vorm van leasen. Deze manier van leasen maakt het voor jou als startende ondernemer mogelijk om een voertuig aan te schaffen voor je onderneming, terwijl de bank de aankoopsom financiert.

Het voordeel hiervan is dat je het voertuig niet in één keer hoeft te betalen, maar de investering kan verspreiden over meerdere maanden.

Veel startende ondernemers maken gebruik van deze optie, omdat ze meestal niet de financiële middelen hebben om in één keer een mooie bedrijfsauto aan te schaffen. Bovendien kunnen startende ondernemers vaak veel beter in het bedrijf zelf investeren, omdat dit een hoger rendement oplevert.

Bij Financial lease ben je direct economisch eigenaar van het voertuig. Dit in tegenstelling tot de zakelijke leasevorm: Operational Lease.

In de hiernavolgende blog lees je het verschil tussen beide leasevormen: wat het verschil is tussen Financial Lease en Operational Lease.

2. Kan ik als startende ondernemer (financial) leasen?

Ook als startende ondernemer kun je gewoon een Financial Lease-contract aangaan. De enige harde eis die we stellen is dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereisten zijn dus erg laagdrempelig, waardoor jij als startende ondernemer (zonder grote investering) een mooie bedrijfswagen op de weg kan hebben.

De enige gegevens die wij nodig hebben zijn:

 • Het 8-cijferige KvK-nummer.

 • Je persoonsgegevens (naam, bedrijfsnaam, telefoonnummer, e-mailadres).

2.1 Leasen zonder jaarcijfers

Startende ondernemers kunnen bij ons zelfs leasen zonder jaarcijfers. De meeste leasebedrijven in Nederland willen echter zwart-op-wit hebben of je bedrijf liquide genoeg is om een voertuig te leasen. Jaarcijfers zijn bij dergelijke bedrijven dus een harde eis.

Bij Regeljelease.nl geldt dit principe niet en is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een bedrijfswagen of een personenauto zonder jaarcijfers te tonen.

2.2 Mogelijkheden met negatieve BKR-registratie

Een negatieve BKR-registratie kan betekenen dat je een betalingsachterstand hebt. Dit heeft tot gevolg dat je in veel gevallen geen leasecontract kunt afsluiten.

Desondanks bieden wij voor eigenaren van een eenmanszaak en VOF’s alsnog mogelijkheden om een leasecontract bij ons af te sluiten. Zolang je maar geen negatieve BKR-codering met lopende achterstanden hebt.

Elke schuld die het BKR registreert krijgt een A- of een H-code. Een A-code houdt in dat er een betalingsachterstand is. Op het moment dat je weer aan je betalingsverplichting hebt voldaan en het contract loopt nog door, dan verandert deze A-code in een H-code.

Hierin staat de ‘H’ voor herstel. Met een H-codering zijn er wel degelijk mogelijkheden om te financial leasen.

Als je geen negatieve BKR-registratie hebt en staat ingeschreven bij de KvK, kan je bij regeljelease.nl dus altijd gebruik maken van de optie Financial Lease. 

3. Wat zijn de voordelen van Financial Lease?

Financial lease maakt het voor jou als startende ondernemer dus mogelijk om in je ideale voertuig te rijden, zonder dat je direct een grote investering hoeft te maken. Als je het volledige bedrag als starter niet in één keer wil aftikken of nog andere belangrijke investeringen moet maken is dit natuurlijk erg interessant.

Maar dit is niet het enige voordeel van Financial Lease…

3.1 Je bent direct economisch eigenaar

Op het moment dat je de sleutels van je voertuig in ontvangst neemt, ben je direct (economisch) eigenaar.

Wat dit voor jou als startende ondernemer betekent?

 • Je voertuig staat direct op naam van je onderneming.

 • Je profiteert van de vele fiscale voordelen.

 • Je hebt de vrijheid om je voertuig te bestickeren.

 • Je bent vrij om het voertuig te gebruiken in het buitenland.

 • Je kan zelf bepalen waar je je onderhoud doet en het voertuig verzekert. Hierdoor betaal je niet standaard te veel, wat dus betekent dat je voordeliger uit bent.

In principe zijn er drie partijen betrokken bij de aanschaf van je bedrijfsvoertuig:

 1. Jij, de ondernemer.

 2. De kredietverstrekker / bank.

 3. De leverancier/fabrikant van de auto.

Je vraagt je vast af hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Daarom lichten we hieronder toe wat het betekent om juridisch dan wel economisch eigenaar te zijn.

Kredietverstrekker als juridisch eigenaar

De kredietverstrekker is de partij die jouw droomauto financiert. Dit maakt deze partij daarom juridisch eigenaar totdat jij de leasetermijnen volledig hebt afgelost. Mocht je om wat voor reden dan ook je maandelijkse termijn niet betalen, dan heeft deze partij het recht om de auto terug te vorderen. Zie de leaseauto dus als onderpand van de bank.

Tip: Wij van regeljelease.nl adviseren altijd om een garantiepakket te nemen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. 

Conclusie: Bij Financial Lease ben je dus economisch eigenaar op het moment dat je de sleutels van het voertuig ontvangt. Zodra je alle maandtermijnen plus de slottermijn hebt voldaan, ben je naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar.

Dit betekent dat de kredietverstrekker geen eigenaarschap meer heeft en het voertuig volledig in bezit van jouw bedrijf is.

3.2 De Fiscale voordelen van Financial Lease

Omdat jij meteen economisch eigenaar bent van het voertuig, kun je gebruik maken van fiscale voordelen. Door deze regelingen mag je bepaalde bedragen aftrekken van je winst. Het bedrag waar je belasting over moet betalen wordt daardoor lager.

Hieronder hebben we de belangrijkste fiscale voordelen voor je samengevat in een opsomming:

 • Afschrijving. Je bent de economische eigenaar van de auto, dus dat betekent dat je ook afschrijvingskosten mag meenemen op de balans. Je totale winst wordt daardoor dus lager. Kortom, je betaalt over een lager bedrag belasting.

 • Renteaftrek. Van een zakelijke lening mag je rente aftrekken, dus voor Financial Lease geldt dat ook. Dit is uiteindelijk voordelig, want je hoeft minder te betalen. Ook dit is dus een fiscaal voordeel.

 • Investeringsaftrek. Een grijs kenteken voertuig die je aanschaft via Financial Lease is een investering. In de meeste gevallen heb je dan recht op investeringsaftrek, namelijk wanneer je voor meer dan €2.300 investeert in bedrijfsmiddelen. Deze aftrek is ook geldig naast de aftrek van afschrijvingskosten, dus dat maakt investeren erg aantrekkelijk.

3.3 Financial Lease en BTW-teruggaaf

Dat je als (startende) ondernemer vele fiscale voordelen hebt met Financial Lease, heb je zojuist kunnen lezen. Maar is de BTW-teruggaaf daar ook één van? En hoe zit het verder qua regels met Financial Lease en BTW?

Zie Financial Lease als een bedrijfsinvestering
Je bent altijd direct economisch eigenaar van het voertuig, wat je ook in de Financial Lease doet. De investeringsaftrek geldt echter alleen voor grijs kenteken voertuigen.

Het gaat hier dus om een bedrijfsinvestering, iets wat uiteindelijk eigendom van je bedrijf wordt. Als BTW-plichtige ondernemer kun je daarom het betaalde bedrag aan BTW zonder problemen over deze investering terugvorderen.

In principe schiet je de BTW in eerste instantie in één keer voor, om het vervolgens bij de eerstvolgende belastingaangifte terug te krijgen

Uitleg: bij je BTW-aangifte kan je de BTW die je over je Financial Lease hebt betaald aftrekken van de omzetbelasting. Over een Financial Lease-voertuig van 10.000,- schiet je dus 2.100,- aan BTW (21%)voor, wat je bij de eerstvolgende belastingaangifte gewoon weer terugkrijgt.

Bij Financial Lease komt het er dus op neer dat jij als ondernemer je in principe altijd kan beroepen op een BTW-teruggaaf, mits je natuurlijk een BTW-plichtige ondernemer bent.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen op de regel. Deze uitzonderingen lichten we hier toe.

Conclusie: Financial Lease heeft dus een aantal grote voordelen voor ondernemers. In deze handleiding hebben we de fiscale voordelen behandeld, maar ook de keuzevrijheid die Financial Lease met zich meebrengt en het gegeven dat je direct economisch eigenaar bent van het voertuig.

4. Als startende ondernemer voor de eerste keer Financial Leasen

Wil jij als startende ondernemer graag voor de eerste keer Financial Leasen, maar heb je nog een aantal (dringende) vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze vriendelijke lease-adviseurs via het telefoonnummer (0)85 7606 009.

Mocht je geen twijfels of vraagstukken meer hebben, dan kan je hier direct je ideale bedrijfsvoertuig uitkiezen!

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.