De Ultieme Financial Lease Gids Voor OndernemersIn Nederland kiezen steeds meer ondernemers voor het zakelijk leasen van een auto. Toch bestaan er nog veel misvattingen over het begrip ‘leasen’.

Wist je bijvoorbeeld dat er een vorm van leasen is waarbij je direct eigenaar van de auto bent? Waar je profiteert van vele fiscale voordelen, omdat de auto op de balans staat?
En je alle vrijheid hebt om je auto in te richten en te bestickeren zoals jij dat wilt?

 • Home
 • Financial Lease

1. Wat is Financial Lease?

Financial lease is qua leasevorm een vreemde eend in de bijt. Uiteraard in positieve zin! Deze vorm van leasen maakt het voor jou als (startende) ondernemer namelijk mogelijk om een auto aan te schaffen voor je bedrijf zonder dat je duizenden euro’s in één keer hoeft te investeren.

Dit betekent dat je direct in een betrouwbare auto kunt rijden, terwijl de bank de aankoopsom financiert.

Wat het voordeel hiervan is?

Dat je op korte termijn veel meer geld op je bankrekening houdt. Dit geld kan je weer investeren in zaken die direct bijdragen aan bedrijfsgroei:

 • een gloednieuwe website waarmee je opdrachten binnenhaalt.

 • het inkopen van kwalitatief goede materialen en goederen voor je werk.

 • marketing of branding gerelateerde zaken voor naamsbekendheid.

Wanneer je ervoor kiest om een auto te kopen, dan ben je op korte termijn vaak al duizenden euro’s kwijt. Vooral voor veel startende ondernemers is dit een groot risico, omdat ze vaak nog geen constante inkomsten uit hun bedrijf hebben.

Daarom behandelen wij in het onderstaande artikel de voor- en nadelen van zowel het kopen als Financial Leasen van een auto.

Artikel: Auto Kopen VS Financial Leasen

1.1 Direct eigenaar van je gewenste auto

Wat Financial Lease uniek maakt: Je bent direct eigenaar van je gewenste auto. Dit in tegenstelling tot de zakelijke leasevorm Operational Lease. Een leasevorm waar je de auto na verloop van je contract gewoon weer moet inleveren.

Financial Lease (kooplease) maakt het mogelijk om de auto op de balans van je bedrijf te vermelden en dus profiteert van fiscale voordelen.

Veel (startende) ondernemers kiezen vanwege deze reden dan ook voor Financial Lease in plaats van Operational Lease. Ze willen namelijk niet maandelijks betalen voor een auto die niet in hun bezit is (kostenpost).

Artikel: Ben ik de eigenaar van mijn leaseauto?

Benieuwd wanneer Financial Lease nou aantrekkelijker voor jou als ondernemer is? In welke gevallen je het beste kan kiezen voor een andere (zakelijke) leasevorm? Of hoe het werkt om een Financial Lease aanvraag te doen? Lees dan verder, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken!

2. Hoe Werkt Financial Lease (in 5 stappen)?

5 Steppen Voor Financial Lease

Financial Lease kan je vergelijken met het kopen van een woning: je koopt als het ware een auto op afbetaling. Net als bij het kopen van een huis, ben je bij Financial Lease direct eigenaar van de gewenste auto.

Vervolgens los je maandelijks de lease af volgens het overeengekomen contract. Wanneer de laatste termijn is betaald ben je ook juridisch eigenaar (i) en hoef je de auto dus niet in te leveren. Zoals bij Operational Lease bijvoorbeeld wél het geval is.

In 5 eenvoudige stappen ontdek je hier hoe je binnen 5 minuten een Financial Lease aanvraag doet bij Regeljelease.nl.

1. Kies je (gewenste )auto uit.
2. Doe binnen 5 minuten een aanvraag.
3. Binnen 15 minuten wordt er (telefonisch) contact met je opgenomen.
4. We nemen je wensen door en regelen de goedkeuring.
5. Wij zorgen ervoor dat alle partijen de overeenkomst tekenen.

De auto wordt netjes afgeleverd op locatie of je kan er natuurlijk voor kiezen om de auto op te halen. Je ontvangt vervolgens de sleutels om alvorens te genieten van je nieuwe auto!

Aan het einde van de looptijd is de auto is volledig in jouw bezit. Zo spannend is het dus allemaal niet… Echter, wij vinden het wel zo belangrijk dat je weet hoe het proces er bij ons uitziet.

3. Waarom kiezen ondernemers voor Financial Lease?

Man Voor Bedrijfswagen

Als (startende) ondernemer is de aanschaf van een spiksplinternieuwe auto vaak niet de meest voor de hand liggende investering die je doet. Investeren in iets dat niet direct tot bedrijfsgroei leidt, kan namelijk onverstandig zijn…

Toch is een bedrijfsauto voor veel ondernemers onmisbaar. En wellicht geldt dit ook voor jou. Het maakt je mobiel, plus het straalt natuurlijk ook professionaliteit uit.

Zzp’ers en andere ondernemers die voor hun werk voortdurend onderweg zijn, moeten dan ook gewoon de mogelijkheid hebben om over een representatieve bedrijfsauto te beschikken. Althans, dat vinden wij.

Wanneer je een auto wil leasen, krijg je te maken met verschillende leasevormen. Het is daarom belangrijk dat je de leasevorm kiest die het best past bij jouw situatie. Zo kan Financial Lease erg aantrekkelijk zijn voor zzp’ers, (startende) ondernemers die willen profiteren van fiscale voordelen en eigenaarschap.

3 voordelen van een auto Financial Leasen bij Regeljelease.nl

1) Geen kosten, maar investering. Je profiteert met Financial Lease van fiscale voordelen zoals btw, rente- en investeringsaftrek, wat bij leasevormen zoals Operational Lease NIET het geval is. Je kan Financial Lease dus zien als investering in plaats van een kostenpost.

2) Investering verspreiden. Je houdt veel meer geld op je bankrekening, omdat je de totale investering kan verspreiden over ruim 72 maanden!

Hierdoor kun je juist investeren in zaken die direct bijdragen aan de groei van je bedrijf. Denk aan bijvoorbeeld marketingcampagnes of een nieuwe website die je sales boost.

3) Snelle, eenvoudige levering.  Gemiddeld rijden onze klanten binnen 72 uur weg in hun gewenste auto, zonder bergen aan papierwerk aan te leveren. Wij regelen alles voor je!

3.1 Voordelen van eigenaarschap

Op het moment dat je de sleutels van je auto in ontvangst neemt, ben je direct (economisch) eigenaar.

De 5 grootste voordelen

 1. Je auto staat direct op balans van je bedrijf.

 2. Je profiteert van btw-, rente- en investeringsaftrek.

 3. Je hebt de vrijheid om je auto te bestickeren.

 4. Je bent vrij om je auto te gebruiken in het buitenland.

 5. Je kan zelf bepalen waar je je onderhoud doet en de auto verzekert. 

Financial Lease heeft dus zeker grote (fiscale) voordelen voor jou als ondernemer, waarmee:

 • je geld bespaart

 • je geniet van keuzevrijheid 

 • je eigenaar bent van je auto

Ben je geïnteresseerd in het Financial Leasen van een auto, maar heb je nog een aantal vragen? Neem dan contact met een van onze specialisten op. 

Artikel: Ben ik de eigenaar van mijn leaseauto?

4. Financial Leasen als Startende Ondernemer

Financial Lease Startende Ondernemer

Als startende ondernemer kun je gewoon een auto Financial Leasen bij ons. De enige voorwaarde is dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De vereisten zijn dus erg laagdrempelig, waardoor jij als startende ondernemer (zonder grote investering en jaarcijfers) een mooie bedrijfswagen op de weg kan hebben.

De enige gegevens die wij van je nodig hebben zijn:

 1. Het 8-cijferige KvK-nummer.

 2. Je persoonsgegevens (naam, bedrijfsnaam, telefoonnummer, e-mailadres).

 3. Je gewenste bedrijfsauto

4.1 Leasen zonder jaarcijfers

Startende ondernemers kunnen bij ons zelfs financial leasen zonder jaarcijfers. De meeste leasebedrijven in Nederland willen echter zwart-op-wit hebben of je bedrijf liquide genoeg is om een voertuig te leasen.

Jaarcijfers zijn bij dergelijke bedrijven dus een harde eis.Bij Regeljelease.nl geldt dit principe niet en is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een bedrijfswagen of een personenauto zonder jaarcijfers te tonen.

Alleen beoordelen we je aanvraag wel op je BKR-notering. Wat dit precies betekent en waar je aan moet voldoen, lees je in het volgende hoofdstuk.

Artikel: Een auto leasen als startende ondernemer

5. Kan ik Financial Leasen met een negatieve BKR-registratie?

Dit hangt volledig af van je codering.

Elke schuld die het BKR registreert krijgt een A- of een H-code. Een A-code houdt in dat er een betalingsachterstand is geconstateerd. Op het moment dat je weer aan de betalingsverplichting hebt voldaan en het contract loopt nog door, dan verandert deze A-code in een H-code.

Hierin staat de ‘H’ voor herstel. Met een H-codering zijn er wel degelijk mogelijkheden om te financial leasen bij ons. Mocht je helemaal geen negatieve BKR-registratie hebben en je staat ingeschreven bij de KvK, dan kan je bij regeljelease.nl dus altijd gebruik maken van de optie Financial Lease.

BKR-coderingen in het kort uitgelegd:

 • A1: Er is een aflossing- of schuldregeling getroffen. Hierin staan afspraken over de terugbetaling van de betalingsachterstand en het krediet. 

 • A2: De vordering is opeisbaar gesteld. Dit betekent dat je kredietaanbieder heeft gevraagd om de achterstand in een keer te betalen.

 • A3: Een A3-codering wordt toegekend zodra er €250,- of meer administratief of daadwerkelijk is afgeboekt. 

 • A4: Een A4-codering betekent dat de kredietaanbieder je na de achterstand niet meer heeft kunnen bereiken. 

Artikel: Kan ik als ondernemer Financial Leasen met een negatieve BKR-registratie?

6. Verschillende Leasevormen

Wanneer je ervoor kiest om een auto te leasen, krijg je dus te maken met verschillende leasevormen. Het is belangrijk dat je kiest voor een leasevorm die het beste bij jouw situatie past. Elke leasevorm heeft namelijk zijn voor- en nadelen.

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de kenmerken die passen bij een specifieke leasevorm.

Private Lease Short Lease Financial Lease Operational Lease
Tijdsduur contract 24> maanden Maandelijks opzegbaar Tot aflossing lening 24> maanden
Vast maandbedrag Ja Ja Kan fluctueren door onderhoud etc. Ja
Service leasemaatschappij Ja Ja Nee Ja
Auto vermeldbaar op balans Nee Nee Ja Nee
Economisch eigenaarschap Nee Nee Ja Nee
Juridisch eigenaarschap Nee Nee Na afloop contract Nee

Allereerst zul je de keuze moeten maken tussen Private Lease of Zakelijke Lease. Wanneer de auto voornamelijk voor privégebruik is bedoeld en je weinig zakelijke kilometers gaat maken, is Private Lease de beste optie.

Artikel: Wat is Private Lease?

Wanneer je niet aan een langdurig contract wilt vastzitten, kan je voor Shortlease kiezen. Het contract is hierbij maandelijks opzegbaar. Je kan shortlease vergelijken met Operational Lease, maar dan voor een kortere periode.

Artikel: Wat is Shortlease?

Wanneer je als ondernemer veel zakelijke kilometers maakt, ben je beter af met een zakelijke Leasevorm. De grootste verschillen tussen de 2 zakelijke leasevormen (Financial en Operational Lease) zijn:

 1. Het bijkomende service pakket

 2. Het juridisch en economisch eigenaarschap, zowel tijdens als na afloop van het contract

 3. De fiscale voordelen die bij dit eigenaarschap komen kijken

Je kunt Financial Lease vergelijken met het kopen van een auto, waar je bij Operational Lease juist moet denken aan een huuroptie.

Bij Operational Lease sta je aan het einde van het leasecontract zonder voertuig, terwijl je na het verstrijken van het leasecontract bij Financial Lease volledig eigenaar van de auto bent.  Daarnaast komen de kosten bij Operational Lease niet op de balans te staan en bij Financial Lease juist wel, omdat het een bedrijfsinvestering is.

Artikel: Verschil Operational Lease en Financial Lease

7. Financial Lease [VIDEO]

8. Veelgestelde vragen over Financial Lease

Kan ik leasen met een negatieve BKR?

Een negatieve BKR-registratie kan betekenen dat je een betalingsachterstand hebt. Dit heeft als gevolg dat je in veel gevallen geen financial leasecontract kunt afsluiten.

Toch bieden wij bij regeljelease.nl de eigenaren van eenmanszaken en VOF’s alsnog mogelijkheden om een leasecontract bij ons af te sluiten. Zolang je maar geen negatieve BKR-codering met lopende achterstanden hebt.

meer informatie: Kan ik als ondernemer financial leasen met BKR-registratie?

Hoe werkt Financial Lease bijtelling?

Als je je financial lease auto ook gebruikt voor privédoeleinden en er meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt, dan ziet De Belastingdienst dit dan als loon in natura. Over je loon moet je loonbelasting betalen. Over je auto die zakelijk is aangeschaft, maar deels privé gebruikt wordt, dus ook. Dit heet bijtelling. De regels omtrent bijtelling veranderen ieder jaar, bekijk daarom het artikel hieronder voor de huidige bijtellingsregels.

Meer informatie: Hoe werkt Financial Lease Bijtelling dit jaar?

Hoe zit het Financial Lease en BTW?

Je bent altijd direct eigenaar van je auto, wat je ook in de financial lease doet. De investeringsaftrek geldt echter alleen voor grijs kenteken voertuigen.

Het gaat hier dus om een bedrijfsinvestering, iets wat uiteindelijk eigendom van je bedrijf wordt. Als BTW-plichtige ondernemer kun je daarom het betaalde bedrag aan BTW zonder problemen over deze investering terugvorderen.

Meer informatie: Financial Lease en BTW, hoe zit dat precies?

Kan ik een auto Financial Leasen als starter?

Wil jij als startende ondernemer een auto leasen in Nederland? Dan kan dit gewoon zonder jaarcijfers te tonen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je aan moet voldoen voordat je kan rijden in je gewenste auto. Denk aan een inschrijving bij de KvK, een positieve BKR-registratie of herstellend en x

Meer informatie: een auto leasen als startende ondernemer

Kan ik Financial Leasen zonder jaarcijfer?

Je kan als startende ondernemer gewoon een auto financial leasen zonder jaarcijfers te tonen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je aan moet voldoen voordat je kan rijden in je ideale auto.

Financial Lease en hypotheek, hoe zit het precies?

Dit is een interessant vraagstuk, aangezien leasen in principe gelijk staat aan lenen. Het is daarom logisch dat wanneer je een hypotheek wil afsluiten en op dat moment een (privé) leasecontract hebt lopen, deze ‘schuld’ door de bank wordt meegenomen in hun vaststelling van je hypotheekruimte.

Dit geldt overigens alleen voor ondernemers die zelf aansprakelijk zijn (zzp’ers, eenmanszaken,VOF’s). 

Artikel: Financial Lease en Hypotheek, wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers?

Financial Lease en verzekering, hoe werkt het?

Bij Financial Lease regel je zelf de verzekering van je leaseauto. Voordeel hiervan is dat je de vrijheid hebt om te bepalen bij welke verzekeraar je gaat.Dit kan gezien worden als een nadeel, omdat je natuurlijk zelf alles moet regelen. Toch is het in financieel opzicht vaak veel aantrekkelijker.

Artikel: Financial Lease en verzekering, hoe zit dat precies?

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.