Financial Lease en BTW, hoe zit dat precies?

De regels omtrent Financial Lease zijn in vergelijking met andere leasevormen uitzonderlijk. Dat Financial Lease bijvoorbeeld fiscale voordelen heeft is absoluut waar, maar is de BTW-teruggaaf daar ook één van? En hoe zit het verder met Financial Lease en BTW?

Dit zijn vragen die je na het lezen van deze blog probleemloos kan beantwoorden!

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
4 minuten leestijd

1. Financial Lease is een bedrijfsinvestering

1.1 Je bent altijd economisch eigenaar

Je bent altijd gelijk economisch eigenaar van de bedrijfswagen, wat je ook in de financial lease doet. De investeringsaftrek geldt echter alleen voor grijs kenteken voertuigen.

Het gaat hier dus om een bedrijfsinvestering, iets wat uiteindelijk eigendom van je bedrijf wordt. Als BTW-plichtige ondernemer kun je daarom het betaalde bedrag aan BTW zonder problemen over deze investering terugvorderen.

1.2 BTW Teruggaaf

Bovendien wordt bij de terugvordering van dit bedrag de BTW in één keer verrekend, waardoor je over de verschillende maandtermijnen geen BTW meer hoeft te betalen.

Kortom: bij je BTW-aangifte kan je de BTW die je over je Financial Lease hebt betaald aftrekken van de omzetbelasting.

Over een Financial Lease-auto van 10.000,- betaal je dan dus 2.100,- aan BTW, wat je bij de eerstvolgende belastingaangifte weer kan terugvorderen. 

2. De uitzonderingen op de regel

1. BTW voorfinancieren.

In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het afbetalen van de Financial Lease de BTW voor te laten financieren. Je hoeft in dat geval de BTW niet gelijk op te hoesten.

Het voordeel hiervan is dat je op dat moment meer geld overhoudt voor andere investeringen. Je gaat de BTW vervolgens gespreid terugbetalen.

Je betaalt dan iedere maand BTW bovenop het vastgestelde termijnbedrag.

Uiteraard kun je deze BTW ook weer terugvorderen tijdens de belastingaangifte.

Deze optie is op dit moment van schrijven (2020) echter nog niet heel gebruikelijk, maar misschien verandert dat in de toekomst…

2. Registratie Financial Lease.

Een andere uitzondering heeft te maken met de wijze waarop je je Financial Lease registreert.

Wanneer je een Financial Lease-auto niet voor de inkomstenbelasting heb aangeslagen en het als privébezit beschouwt, gelden namelijk iets andere regels.

Je kan in een dergelijk geval de BTW terugvorderen door per gemaakte kilometer voor zakelijk gebruik 21 eurocent van iedere euro winst (want 21% BTW) af te trekken. Voor privégebruik geldt dan geen bijtelling.  

3. Conclusie

Bij Financial Lease komt het er dus op neer dat jij als ondernemer je in principe altijd kan beroepen op een BTW-teruggaaf, mits je natuurlijk een BTW-plichtige ondernemer bent.

Het is gebruikelijk om het totale BTW-bedrag gelijk over de Financial Lease te betalen en deze vervolgens terug te vorderen, maar je kan dit tegenwoordig dus ook in etappes doen.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.