Grijskentekenregeling: alles wat je moet weten over fiscale voordelen voor bedrijfswagens

Ben jij eigenaar van een bestelauto en ben je benieuwd of jij kan profiteren van fiscale voordelen?

In deze blog gaan we dieper in op de grijskentekenregeling - een regeling speciaal voor ondernemers met een bedrijfswagen. Je ontdekt onder andere hoe je met een grijskentekenauto privé kunt rijden, terwijl je profiteert van lagere bijtelling en btw-kosten. Daarnaast weet je straks precies welke voorwaarden aan een grijs kenteken auto gesteld worden zoals:

✔️dat het een bedrijfswagen moet zijn
✔️de eigenaar een ondernemer moet zijn
✔️ de auto minimaal 10% voor zakelijke doeleinden gebruikt moet worden.

Tenslotte geven we meer informatie gericht aan ondernemers met een bv, eenmanszaak of VOF/maatschap en zzp'ers. We helpen je om optimaal gebruik te maken van de belastingvoordelen die de grijskentekenregeling biedt!

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
5 minuten leestijd

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is een bestelauto die aan de eisen van de grijskentekenregeling voldoet. Het kenteken is dus niet echt grijs van kleur, maar het verwijst naar een fiscaal aantrekkelijke regeling waarbij degene die deze auto financial leaset profiteert van een aantal belastingvoordelen.

Fiscale voordelen van de grijskentekenregeling

Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van de grijskentekenregeling kan je profiteren van verschillende fiscale voordelen. 

We hebben de grootste voordelen op een rij gezet:

 1. Lagere bijtelling: De bijtelling voor een bedrijfswagen wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot en niet op basis van de cataloguswaarde.

  Voor auto's met een lage CO2-uitstoot is het percentage lager dan voor auto's met een hoge CO2-uitstoot. Het is wel zo dat er een maximale bijtelling geldt voor de grijskentekenregeling, dit is ongeveer 45% van de cataloguswaarde van de auto.

 2. Lagere brandstofkosten: Auto's met een lage CO2-uitstoot zijn vaak zuiniger in brandstofverbruik, wat kan leiden tot lagere brandstofkosten voor de ondernemer.

 3. Mogelijkheid voor privégebruik: Ondernemers kunnen de auto ook privé gebruiken zonder dat dit leidt tot een hogere bijtelling.

 4. Afschrijving: Ondernemers kunnen de kosten van de auto afschrijven over de looptijd van de lease of de financiering.

 5. Geen BPM betaling: Ondernemers hoeven geen BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) te betalen voor de auto.

 6. Verminderen BTW: Ondernemers kunnen de BTW die ze betaald hebben voor de auto, in mindering brengen op de BTW die zij moeten afdragen.

Mag je met een grijs kenteken privé rijden?

De grijskentekenregeling is speciaal voor ondernemers met een bedrijfswagens. Je mag met een grijs kenteken auto privé rijden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Hieronder de 3 voorwaarden:

 1. Het moet een bedrijfswagen zijn.De auto moet aan de definitie van een bedrijfswagen voldoen zoals aangegeven door de Belastingdienst. Dit houdt onder andere in dat de auto voor minimaal 50% voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. 2. De eigenaar moet ondernemer zijn.De eigenaar van de bedrijfswagen moet een ondernemer zijn. Dit houdt in dat hij/zij moet beschikken over een geldig kvk-nummer en  btw-nummer en dat de auto op naam staat van het bedrijf. 3. De bedrijfswagen moet minimaal 10% voor zakelijke doeleinden gebruikt worden.De bedrijfswagen moet minimaal voor 10% zakelijk gebruikt worden. Dit kan eenvoudig berekend worden aan de hand van de verhouding tussen zakelijke en privékilometers.

Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden waar een grijs kenteken auto aan moet voldoen.
Enkele van deze voorwaarden zijn:
 

 1. De auto moet geregistreerd worden in Nederland 

 2. De auto moet aan de Europese emissienormen voldoen

 3. De auto wordt gekocht in Nederland of een ander EU-land

 4. De auto moet gekocht en geleverd zijn door een erkend bedrijf

 5. Er moet sprake zijn van een geldige kentekenregistratie 


Er zijn geen specifieke eisen aan de aankoopprijs of de leeftijd van de auto. Maar als de aankoopprijs van de auto hoger is dan de cataloguswaarde, kan dit resulteren in een hogere bijtelling. Dit komt omdat de bijtelling wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, en niet op basis van de aankoopprijs.

De Belastingdienst geeft hierover meer informatie op de website. Het is belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de meest recente regels en eventuele wijzigingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Specifieke regels voor ondernemers met een bv, eenmanszaak of VOF/maatschap

Bij ondernemers met een bv staat het btw-nummer vaak op naam van de bv. 

De bestelauto moet in dat geval ook op naam van de desbetreffende bv staan om van de regeling grijs kenteken bv gebruik te kunnen maken. Voor een eenmanszaak is het btw-nummer gekoppeld aan jou als persoon.

Wanneer de bestelauto in het kentekenregister op jouw naam staat, voldoe je aan deze eis. Een VOF of maatschap is meestal een samenwerkingsverband van eenmanszaken. In dat geval is het btw-nummer waarschijnlijk gekoppeld aan het samenwerkingsverband. 

Het is niet gebruikelijk dat de bestelauto op naam van het verband wordt gezet, maar de Belastingdienst heeft toegezegd dat de grijskentekenregeling ook geldt wanneer de bestelauto op naam van een van de vennoten staat. 

Grijskentekenregeling voor zzp’ers

Ook als zzp'er kun je profiteren van de grijskentekenregeling. Dit betekent dat je profiteert van belastingvoordelen zoals:

 1. Lagere kosten voor het rijden in een auto voor zakelijke doeleinden.

 2. Fiscale voordelen zoals het aftrekken van de btw op de aanschaf en onderhoud van de auto.

 3. Flexibiliteit omdat ZZP'ers zelf kunnen bepalen wanneer de auto voor zakelijke en privédoeleinden wordt gebruikt.

 4. Een groter aanbod van auto's, omdat deze regeling ook geldt voor tweedehandsauto’s.

Geïnteresseerd in een bedrijfswagen met grijskenteken?

Op zoek naar fiscale voordelen? Overweeg een bedrijfswagen met grijs kenteken. Bijvoorbeeld een Dodge Ram of een personenauto zonder achterbank. Bekijk onze voorraad aan bedrijfsbussen met grijs kenteken op Regeljelease.nl.

Veelgestelde vragen over grijskentekenregeling

Wat is een grijskentekenregeling?

De grijskentekenregeling is een fiscaal vriendelijke regeling voor bestelauto's die aan specifieke eisen voldoen. De regeling biedt financiële voordelen voor de eigenaar van de auto.

Mag je met een grijskentekenauto privé rijden?

Ja, je mag privé rijden met een grijskentekenauto, mits aan de voorwaarden voldaan wordt. Dit betekent o.a. dat je voldoende zakelijke kilometers moet rijden om aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling te blijven voldoen.

Welke voorwaarden moet een grijskentekenauto aan voldoen?
 • Het moet gaan om een bedrijfswagen

 • De eigenaar moet ondernemer zijn

 • De bestelauto moet minimaal 10% voor zakelijke doeleinden gebruikt worden

Kan ik als zzp'er gebruik maken van de grijskentekenregeling?

Ja, als zzp'er kun je gebruik maken van de grijskentekenregeling als je aan de voorwaarden voldoet zoals de bestelauto op naam van jou als persoon of op naam staat van je bedrijf en de auto minimaal 10% voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Wat gebeurt er als ik niet aan de voorwaarden voldoe?

Als je niet aan de voorwaarden voldoet, vervalt het recht op de belastingvoordelen van de grijskentekenregeling en kan je verplicht worden om terug te betalen van de voordelen die je ontvangen hebt.Het is daarom belangrijk om regelmatig de regels te controleren en bij twijfel contact op te nemen met de Belastingdienst.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.