Kan je met een leaseauto op vakantie?

Kan je met een leaseauto op vakantie? Mag je met een leaseauto gewoon op vakantie? Een vraag die we bij regeljelease.nl vaak gesteld krijgen. Het antwoord op deze vraag is: JA!

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat ruim 70% van de zakelijke rijders al een keer met de leaseauto op vakantie is geweest of dit nog van plan is.

In dit artikel geven we je 7 tips om zonder problemen met een leaseauto op vakantie te gaan.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
3 minuten leestijd

1. Controleer je koelvloeistof

Je doet er verstandig aan om een extra fles koelvloeistof in de auto te bewaren. Mocht je de koelvloeistof willen bijvullen, dan vind je het reservoir onder de motorkap.

Vaak staat dit ook duidelijk vermeld op de tank. Mocht je het reservoir niet kunnen vinden, dan kun je deze informatie ook uit het instructieboekje van je auto halen.

Het niveau van de koelvloeistof moet tussen de min- en maxstreep zitten. Zit die onder het minimum, dan is het belangrijk om direct bij te vullen. Voor het bijvullen van het koelvloeistof moet je voorzichtig te werk gaan.

Laat de motor daarom altijd even afkoelen nadat je een stuk hebt gereden.

2. Controleer de bandenspanning

Het is belangrijk om regelmatig de bandenspanning van je auto te controleren. In het instructieboekje van de auto staat precies vermeld hoeveel bar je banden moeten zijn.

Vaak staat dit ook vermeld in het portier aan de bestuurderskant. Het is belangrijk om dit te doen, want als de bandenspanning te laag is, verbruik je veel meer benzine. Bovendien gaat de slijtage van je banden sneller bij een lagere bandenspanning.

3. Controleer het oliepeil

Het is belangrijk om regelmatig, zeker voordat je op vakantie gaat, het oliepeil van de motor te controleren. Olie heeft namelijk een aantal belangrijke functies zoals: 

  • het versoepelen van de bewegende delen in de motor.

  • het opnemen en afvoeren van verbrandingsresten.

  • het beschermen tegen roest.

  • het dempen van het geluid. 

Kortom: olie heeft en cruciale werking bij een goed werkende motor.

Een te laag of te hoog oliepeil kan dus schade brengen aan je auto. Je doet er verstandig aan om het oliepeil na iedere 2500 km te checken. Het beste meetmoment is bij een koude motor voor het starten van je voertuig.

Bij een warme motor krijg je namelijk een te laag resultaat, omdat de olie onvoldoende tijd heeft gehad om terug te lopen in het blok.

Volg onderstaande stappen om het oliepeil correct te meten: 

  1. Zorg dat de motor koud is.

  2. Veeg de peilstok schoon met een schone doek voordat je gaat meten.

  3. Duw de oliestok in de motor.

De olie moet tussen het min- en maxstreepje zitten. Tussen deze twee streepjes zit ongeveer 1 liter verschil. Dus zit het oliepeil exact op de onderste streep dan kun je beginnen met het toevoegen van 0,5 liter.

4. Vergeet het reservewiel niet

Het reservewiel zit vaak in de kofferbakruimte onder de laadbodem. Mocht je een klapband krijgen, dan kun je deze in een paar minuten vervangen voor het reservewiel en probleemloos naar de dichtstbijzijnde garage rijden.

Een klapband kan ontstaan door slijtage, een te lage bandenspanning of door bijvoorbeeld overbelasting bij een te zware aanhanger.

5. Volg de regels van het desbetreffende land

Het is belangrijk om de regels van het land waar je (doorheen) gaat rijden op te volgen. Zo heb je in Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld een milieusticker nodig om er te mogen rijden. 

Daarnaast gelden er in sommige landen en gemeenten restricties voor benzine- en dieselauto’s in verband met uitstoot.

6. Neem je groene kaart mee

Vergeet je groene kaart niet als je op vakantie gaat. Hiermee kun je namelijk aantonen dat je voertuig (internationaal) minimaal WA-verzekerd is. De kaart is overigens niet overal verplicht, maar in sommige landen wel.

Bekijk hier de landen waar de groene kaart verplicht is. 

Op de groene kaart staat:

  1. het kenteken

  2. de periode waarin het voertuig verzekerd is 

  3. het kaartnummer. 

Ook bevat de groene kaart een overzicht met de landen waar de auto verzekerd is. Reis je met een caravan of een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo? Dan heb je vaak een aparte groene kaart nodig.

7. Reserve autosleutel

Vergeet niet om een reservesleutel mee te nemen op vakantie. Niks is vervelender dan niet meer je auto in kunnen, omdat je jezelf hebt buitengesloten.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.