Subsidie elektrisch rijden

Het overstappen naar elektrisch rijden is een grote stap voor veel ondernemers. Maar wist je dat er verschillende subsidies en fiscale voordelen zijn die het overstappen naar elektrisch rijden aantrekkelijker maken?

In deze blog zetten we de belangrijkste subsidies en voordelen voor je op een rij en vertellen we je hoe je deze kunt aanvragen.

Sofie van der Zee
Sofie van der Zee
Auteur
7 minuten leestijd

Welke subsidies zijn er voor elektrisch rijden?

Als ondernemer kun je profiteren van verschillende subsidies wanneer je kiest voor elektrisch rijden. De drie belangrijkste subsidies zijn de SEBA, MIA en Vamil subsidie. 

SEBA subsidie

Je komt in aanmerking voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) wanneer je als ondernemer een elektrische auto koopt of leaset. Wanneer je kiest voor een elektrische bedrijfsauto kun je aanspraak maken op een subsidiebedrag. 

Met de SEBA krijg je bij aankoop van jouw elektrische bedrijfsauto een korting. Deze korting kan oplopen tot maximaal 5.000 euro per auto. Welk bedrag je ontvangt is, afhankelijk van het type en de grootte van de bedrijfsauto.  

MIA subsidie

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is er voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Je hebt daarom ook recht op de MIA wanneer je besluit een elektrische auto aan te schaffen voor zakelijk gebruik. 

Met de MIA kun je als ondernemer profiteren van een extra aftrekpost over je fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Er zijn drie categorieën, onderverdeeld in 27%, 36% of 45%.  

Vamil subsidie

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is een andere fiscale regeling die bedrijven aanmoedigt om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. 

Met deze regeling kunnen ondernemers sneller afschrijven op hun milieu-investeringen, tot 75% van de investeringskosten. Hierdoor verlaag je je belastbare winst en betaal je minder belasting in het jaar van investering. 

Voorwaarden MIA en Vamil subsidie

Om in aanmerking te komen voor de MIA en Vamil subsidies, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden en criteria. 

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je bent ondernemer.

  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.

  • Het bedrijfsmiddel moet minimaal €2.500 zijn. 

  • Je doet de aanvraag binnen 3 maanden na aankoop van het bedrijfsmiddel. 

  • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst en voldoet aan de eisen op de Milieulijst.

  • Het bedrijfsmiddel is fiscaal nieuw volgens de Belastingdienst. Dit betekent:

  • Het voertuig is minder dan 6 maanden in gebruik.

  • Het voertuig heeft maximaal 6.000 kilometer gereden.

Het is mogelijk om de MIA en Vamil met elkaar te combineren.

Subsidie aanvragen voor elektrisch rijden

Elektrische voertuigen, zoals elektrische auto’s en bedrijfswagens, komen vaak in aanmerking voor de eerder genoemde subsidies. Het aanvragen van een subsidie voor elektrisch rijden is meestal eenvoudig. 

Als je wilt profiteren van de subsidies bij de aanschaf van een elektrische auto, is het belangrijk om te controleren of de auto voldoet aan de eisen die in de “Milieulijst” staan. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bevat alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de VAMIL en MIA. 

Je kunt een aanvraag indienen bij de RVO. Zorg er wel voor dat je de voorwaarden van de betreffende regeling goed doorleest, want deze kunnen per jaar variëren. 

Houd er rekening mee dat de aanvraag voor de Vamil- en MIA-subsidie moet worden ingediend binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. De aanvraag kan worden gedaan via de RVO. 

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie hangt af van de regeling en het type voertuig dat je kiest. Vaak wordt de subsidie uitgedrukt in een percentage van de aankoopprijs of de investeringskosten. Controleer altijd de voorwaarden van de betreffende regeling om zeker te zijn van de juiste bedragen. 

Let op! Elk jaar wordt er een budget vrijgegeven voor deze subsidies. Hierin geldt de regel op = op. 

Het budget voor elke subsidie in 2024:

  • SEBA: 33 miljoen

  • MIA: 192 miljoen

  • VAMIL: 25 miljoen

Subsidie tweedehands elektrische auto

Naast de SEBA zijn er voor de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s subsidiemogelijkheden. Dit maakt elektrisch rijden toegankelijker voor ondernemers met een kleiner budget.

Zo zijn er lokale subsidies beschikbaar die per gemeente verschillen, waaronder subsidie voor een laadpaal aan huis. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden en ga naar laadpaalnodig.nl om deze subsidie aan te vragen. 

Los van de subsidies hebben ondernemers die een tweedehands elektrische auto aanschaffen ook verschillende fiscale voordelen, zoals Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en lagere bijtelling. Het is belangrijk om de huidige subsidieregelingen te controleren voor de aanschaf, aangezien de beschikbaarheid kan variëren. 

Informeer bij de RVO naar de actuele mogelijkheden. 

Belastingvoordelen elektrische auto

Naast subsidies zijn er ook fiscale voordelen voor elektrisch rijden. Wist je dat je als elektrische rijder vrijstelling hebt van motorrijtuigenbelasting (mrb) en bpm? En dat je profiteert van een lagere bijtelling op de auto?

Eigenaren van een elektrische auto hoeven tot en met 2024 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) te betalen. Dit geldt voor zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s.

Vanaf 2025 betaal je als eigenaar van een elektrische auto slechts een kwart van de reguliere wegenbelasting. Dit belastingvoordeel kan op jaarbasis al snel oplopen tot honderden euro’s. 

Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) is een belasting die wordt geheven bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of motorrijwiel. Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van deze belasting, wat betekent dat je bij de aanschaf van een elektrische auto geen BPM hoeft te betalen. Dit maakt het aantrekkelijker om te kiezen voor een elektrische bedrijfsauto.

Voor meer (fiscale) voordelen van elektrisch rijden, lees ook: “waarom overstappen naar een elektrische auto”. 

Lagere bijtelling zakelijke auto

Voor ondernemers die hun zakelijke auto ook privé gebruiken, geldt wel een bijtelling. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto die bij het inkomen wordt opgeteld en waarover inkomstenbelasting wordt betaald. 

Voor elektrische auto's geldt een lager bijtellingspercentage dan voor auto's met een verbrandingsmotor. Dit lagere percentage maakt het financieel aantrekkelijker om een elektrische auto zakelijk te leasen en privé te gebruiken. 


Kortom, het kiezen voor een elektrische auto biedt verschillende belastingvoordelen. De vrijstelling van wegenbelasting en BPM, evenals de lagere bijtelling, maken het financieel aantrekkelijk om te kiezen voor elektrisch rijden. Deze belastingvoordelen kunnen op jaarbasis al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag. Raadpleeg de Belastingdienst voor de actuele bijtellingspercentages. 

Overweeg je de overstap naar elektrisch rijden? Regeljelease.nl helpt je graag met het vinden van de juiste elektrische leaseauto en adviseert je over de mogelijkheden voor subsidies en fiscale voordelen. Neem gerust contact op voor meer informatie en advies op maat. 

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.