Verschil operational lease en financial lease

Ondernemers vragen ons vaak wat het verschil is tussen financial lease en operational lease als ze aan het oriënteren zijn voor een bedrijfsauto. Beide leasevormen zijn speciaal voor ondernemers, maar er is wel degelijk een contrast zichtbaar.

In deze blog leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen financial lease en operational lease, zodat je weet welke leasevorm het beste past bij jouw situatie.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
8 minuten leestijd

Wat is financial lease?

Financial lease is een handige oplossing voor ondernemers die een auto willen aanschaffen door de totale investering te spreiden over meerdere termijnen (12-72 maanden).

Net als bij het kopen van een huis met een hypotheek, ben je met financial lease direct eigenaar van de auto zodra je de sleutels ontvangt.

Je betaalt de auto af zoals afgesproken in de overeenkomst met de leasemaatschappij. Wanneer je klaar bent met maandelijks afbetalen, ben je zowel economisch als juridisch eigenaar van de auto. 

Hieronder de belangrijkste kenmerken van financial lease voor je op een rijtje gezet, zodat je kunt bepalen of dit de juiste leasevorm is voor jouw situatie.

  1. Flexibiliteit: De ondernemer heeft met financial lease vaak keuzevrijheid om de leaseperiode te bepalen of aanpassingen te maken in de maandelijkse betalingen.



    Ondernemers kunnen de hoogte van de maandtermijnen bepalen en zelf kiezen of ze de leaseperiode voor korte of lange duur aanhouden --- 12 tot 72 maanden. Bereken met de leasecalculator je maandelijkse leasebedrag op basis van je wensen. 

  2. Fiscale voordelen: Met financial lease kan je profiteren van vele fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, btw-teruggave en afschrijving. Dankzij het feit dat het voertuig op je balans staat als eigendom van de ondernemer.

    Het is belangrijk om te weten dat deze belastingvoordelen kunnen variëren per situatie. We raden daarom altijd aan om professioneel advies in te winnen over de fiscale voordelen waar jij van profiteert wanneer je een voertuig financial leaset.

  3. Investering verspreiden over 12 tot 72 maanden: Met financial lease kan je een voertuig aanschaffen zonder duizenden euro’s in één keer te betalen.

    Je kan met deze zakelijke leasevorm de investering namelijk verspreiden over 12 tot 72 maanden waardoor je op korte termijn meer geld op je bankrekening houdt.

  4. Direct eigenaarschap: Bij financial lease ben je direct eigenaar van je geleasede voertuig. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen financial lease en operational lease.

    In tegenstelling tot operational lease ben je aan het einde van de leaseperiode volledig eigenaar van de auto. Bovendien worden de kosten opgenomen in je balans omdat het een bedrijfsinvestering is. 

Conclusie: in tegenstelling tot operational lease ben je bij financial lease direct eigenaar van je gewenste voertuig. Dit betekent dat je het voertuig op je balans kan zetten en hierdoor kan profiteren van meerdere fiscale voordelen zoals investering, rente en btw-aftrek.


Wat is operational lease?

Operational lease is een andere zakelijke leasevorm waarbij het voertuig als het ware wordt gehuurd.

Dit betekent dat bij deze vorm van leasen de leasemaatschappij altijd de eigenaar blijft van het voertuig. Ook draagt de desbetreffende leasemaatschappij zorg voor onderhoud en verzekering.

Benieuwd hoe operational lease werkt?

Bekijk hieronder een fictief voorbeeld waarin we operational lease uitleggen: Een middelgroot koeriersbedrijf heeft 10 nieuwe Mercedes Sprinter bussen nodig, maar heeft niet de financiële middelen om deze bussen in één keer te kopen. In plaats daarvan kan het bedrijf kiezen voor operational lease.

Hierbij betaalt het bedrijf een vast laag maandbedrag voor een bepaalde periode (zonder verplichting om de bussen te kopen). Ook wordt het bedrijf ontzorgd op het gebied van onderhoud en reparaties.

Bovendien kan het bedrijf eenvoudig wisselen van bussen als de wensen of behoeften veranderen. Bijvoorbeeld, als het bedrijf 50% krimpt, kan het vroegtijdig een deel van de bussen weer inleveren zonder financieel in problemen te raken.

Hieronder benoemen we 4 eigenschappen van operational lease: 

  1. Flexibiliteit: operational lease biedt de mogelijkheid om een voertuig te gebruiken voor een bepaalde periode zonder de verplichting om het voertuig te kopen. 

    Dit maakt je flexibel als het aankomt op het uitbreiden of inkrimpen van je wagenpark.

  2. Onderhoud inbegrepen: bij operational lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van het geleasede voertuig. Dit scheelt jou als ondernemer tijd, geld en een hoop risico’s.

    Bovendien voorkom je het risico dat het voertuig snel in waarde daalt. Ook dit is een zorg voor de leasemaatschappij.

  3. Cashflow behouden: operational lease is aantrekkelijk voor ondernemers die hun cashflow willen behouden. 

    Bij operational lease zitten alle kosten verwerkt in het leasecontract. Hierin staan dus ook de afspraken omtrent onderhoud, belastingen en bijvoorbeeld de APK.

    Je weet hierdoor precies hoeveel geld je kwijt bent per maand en komt niet voor onverwachte kosten te staan. 

  4. Fiscale voordelen: ook bij operational lease kan je profiteren van fiscale voordelen zoals de mogelijkheid om maandelijkse betalingen te declareren als bedrijfskosten.

Wat zijn de verschillen tussen financial lease en operational lease?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een voertuig aanschaffen met operational lease en een voertuig aanschaffen met financial lease.

Om jou direct een helder beeld te geven over het contrast, zie je hieronder een infographic met de 5 grootste verschillen tussen beide leasevormen.

  1. Eigendom:

    Bij financial lease is je voertuig eigendom van je bedrijf, terwijl je bij operational lease het voertuig terug moet inleveren bij de leasemaatschappij aan het einde van de afgesproken leaseperiode.

  2. Kostenpost:

    Operational lease is doorgaans een grotere kostenpost dan financial lease. Bij operational lease betaal je namelijk alleen voor de gebruiksrechten van het voertuig en niet voor de aanschaf of eigendomsrechten.

    Hierdoor zijn de maandelijkse kosten voor operational lease vaak hoger dan de maandelijkse kosten voor financial lease.

    Toch is er een keerzijde aan de medaille: bij financial lease, moet het bedrijf vaak een aankoopsom of restwaarde betalen aan het einde van de leaseperiode, om de eigendom van het object over te nemen.

    Afhankelijk van je leaseovereenkomst kan dit een aanzienlijk bedrag zijn.

  3. Flexibiliteit:

    Bij financial lease kan de ondernemer aan het einde van het leasecontract het voertuig verkopen, verhuren of opnieuw een auto leasen. Terwijl bij operational lease moet het bedrijf de auto na verloop van de leaseperiode teruggeven aan de leasemaatschappij.

  4. Onderhoud en verzekering:

    Bij financial lease regel je zelf het onderhoud en reparaties van je geleasede voertuig, terwijl de leasemaatschappij je bij operational lease ontzorgt op dit gebied.

  5. Fiscale voordelen:

    Er kleven fiscale voordelen verbonden aan beide vormen van lease, maar de voordelen kunnen variëren afhankelijk van de situatie. 

    Zo kan je met financial lease gebruik maken van investeringsaftrek, btw-teruggave en afschrijving van de auto omdat het een bedrijfsinvestering is. Terwijl je bij operational lease de maandelijkse kosten kan declareren als bedrijfskosten. 

Conclusie: in tegenstelling tot financial lease ben je bij operational lease geen eigenaar van je voertuig of object. Dit betekent dat je het voertuig aan het einde van de leaseperiode weer in dient te leveren.

Belangrijk om te weten: de totale kosten van de lease zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals:

  • het maandbedrag

  • de restwaarde

  • de looptijd van de lease

  • de hoeveelheid kilometers die zijn/ worden gereden

  • en of er onderhoudskosten zijn inbegrepen. 

Het kan dus variëren en daarom is het verstandig om een van onze professionals te raadplegen voor een specifieke situatie.

Keuze maken tussen financial lease en operational lease

Operational lease

De perfecte keuze voor ondernemers die op zoek zijn naar flexibiliteit en gemak. In plaats van direct eigenaar te zijn, huur je als het ware het voertuig voor een vast maandelijks bedrag.

Aan het einde van de leaseperiode lever je het voertuig in bij de leasemaatschappij. Maar het beste deel? De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor verzekering en onderhoud, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de administratie en onverwachte kosten.

Financial lease

Deze leasevorm biedt vele fiscale voordelen en geeft je de vrijheid om zelf te beslissen over de leaseduur en de hoogte van je maandbedrag. Ook heb je volledige vrijheid om te bepalen waar je de auto verzekert en onderhoudt.

Daarnaast ben je bij financial lease direct eigenaar van je gewenste voertuig waardoor je geen kilometerbeperking treft en de auto zelfs in het buitenland kan gebruiken. 

Benieuwd welke leasevorm het beste bij jouw situatie past? Neem dan gerust contact met ons op voor een adviesgesprek en wie weet rij jij binnenkort in een nieuwe personenauto of bestelbus





Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.