Ben ik de eigenaar van mijn leaseauto?

Financial Lease is de oplossing voor ondernemers die een betaalbare bedrijfswagen zoeken. Naast het feit dat je niet gelijk het gehele aankoopbedrag hoeft neer te leggen, ben je bij Financial Lease ook nog eens direct eigenaar van de auto.

Wat dit precies betekent en welke rechten en plichten dit met zich meebrengen, zullen we in deze blog uitvoerig behandelen.

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
4 minuten leestijd

1. Welke partijen zijn er betrokken bij een Financial Lease?

In principe zijn er drie partijen betrokken bij de aanschaf van jouw financial leaseauto:

1. Jij, de ondernemer.
2. De kredietverstrekker (leasemaatschappij, financiële instelling).
3. De leverancier/fabrikant van de auto.

Op het moment dat jij de sleutels van de auto in ontvangst hebt genomen, blijven er echter nog maar twee partijen over:

1. Jij, de ondernemer.
2. De kredietverstrekker (leasemaatschappij, financiële instelling).

Dit betekent concreet dat het autobedrijf volledig uit beeld is. Vanaf dit moment zijn er op papier dus twee eigenaren en één auto. Jij als ondernemer bent de economisch eigenaar en de bank is (nog) juridisch eigenaar.

Je vraagt je vast af hoe dit precies in zijn werking gaat. Daarom lichten we hieronder toe wat het betekent om juridisch dan wel economisch eigenaar te zijn.

1.1 Bank/Kredietverstrekker als juridisch eigenaar

De kredietverstrekker is de partij die jouw droomauto financiert. Dit maakt deze partij daarom juridisch eigenaar totdat jij de leasetermijnen volledig hebt afgelost. Mocht je om wat voor reden dan ook je maandelijkse termijn niet betalen, dan heeft deze partij het recht om de auto terug te vorderen. Zie de leaseauto dus als onderpand van de bank.

1.2 Ondernemer als economisch eigenaar

Jij bent vanaf het moment dat je de sleutels van de leasewagen in ontvangst neemt gelijk al economisch eigenaar. Dit gaat gepaard met een aantal grote voordelen:

  • De bedrijfswagen komt op naam van je bedrijf te staan, waardoor je in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Dit geldt overigens alleen voor bedrijfswagens met een grijs kenteken.

  • Je mag volledig gebruikmaken van de bedrijfswagen, wat onder andere betekent dat je met je leaseauto kan reizen naar het buitenland en dat je de auto mag bestickeren.

  • Je kan zelf bepalen waar je het onderhoud en de verzekering van de bedrijfswagen laat doen.

2. Conclusie

Bij Financial Lease ben je dus economisch eigenaar op het moment dat je de sleutels van de auto ontvangt. Zodra je alle maandtermijnen plus de slottermijn hebt voldaan, ben je naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar. Dit betekent dat de kredietverstrekker geen eigenaarschap meer heeft en de auto volledig in bezit van jouw bedrijf is.

Wil jij direct eigenaar zijn van jouw ideale bedrijfswagen? Bekijk dan hier onze voorraad. 

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.