Financial Lease een youngtimer en profiteer van de vele fiscale voordelen (2024)

Ben jij op zoek naar een mooie youngtimer om te financial leasen? Lees dan vooral verder, want dit kan erg aantrekkelijk zijn voor jou als ondernemer. Bij een youngtimer profiteer je namelijk van vele (fiscale) voordelen.

Zo kan je door de zogenoemde youngtimer regeling een representatieve auto leasen zonder dat je een vermogen aan de fiscus afdraagt...

Ryan Richardson
Ryan Richardson
Auteur
4 minuten leestijd

1. Wat is een Youngtimer?

Kort samengevat:

 • Een youngtimer is een voertuig dat ouder is dan 15 jaar, maar jonger dan 40 jaar.

 • Een oldtimer is een voertuig dat 40 jaar of ouder is.

 De Youngtimers zijn erg populair onder ondernemers, vanwege de vele fiscale voordelen. In dit artikel behandelen we deze voordelen uitgebreid.

“Je krijgt meer auto voor minder belasting.”

Youngtimers die zakelijk worden aangeschaft, zijn vaak luxe auto’s uit de jaren 90. Vooral de Duitse automerken zijn erg populair als youngtimer.


Denk hierbij aan de top modellen als:

2. Hoe zit het precies met bijtelling bij een youngtimer?

Als je een bedrijfsvoertuig ook voor privédoeleinden gebruikt, wat betekent dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan ziet de belasting dit als loon in natura. Deze belasting noemt men ook wel bijtelling.

Bij de meeste auto’s jonger dan 15 jaar is dit percentage bijtelling standaard 22% over de cataloguswaarde, terwijl je maar liefst 35% bijtelling moet afdragen bij een youngtimer.

Dat klinkt niet erg aantrekkelijk hé?

Toch is er een heel groot verschil: je betaalt bij een youngtimer het percentage namelijk over de dagwaarde en bij een reguliere auto over de cataloguswaarde.

Hierdoor valt de bruto en netto bijtelling vaak veel lager uit. Je leert in het rekenvoorbeeld hoe voordelig een youngtimer kan zijn vergeleken met een nieuwe / reguliere auto.

3. Rekenvoorbeeld Youngtimer regeling

Als ondernemer kun je dus voordeliger in een mooie auto rijden, omdat de bijtelling bij youngtimers wordt berekend over de dagwaarde.

Rekenvoorbeeld bijtelling (nieuwe auto vs. youngtimer)

 • Nieuwe hyundai van Roland uit 2020

  Roland heeft een nieuwe Hyundai met een cataloguswaarde van € 30.000. Dit betekent dat hij standaard 22% aan bijtelling betaalt. Op jaarbasis is dat € 6.600 bruto per jaar en per maand € 550

 • Youngtimer Hyundai uit 1998

  Jij hebt een Hyundai youngtimer met ook een cataloguswaarde van € 30.000, maar de dagwaarde bedraagt € 3.000. Over deze dagwaarde moet je dus 35% bijtelling afdragen. Op jaarbasis is dat € 1.050 bruto per jaar en per maand € 87,50.

Zoals geïllustreerd in het rekenvoorbeeld is de youngtimer erg voordelig vergeleken met Roland zijn nieuwe Hyundai.

Om de bijtelling nauwkeurig te berekenen, moet je op de hoogte zijn van de verschillende percentages en voorwaarden. In het artikel Hoe werkt Financial Lease bijtelling in 2024, leggen we je alle voorwaarden die in 2024 van kracht zijn uit.

4. Wat zijn de drie grootste voordelen van een youngtimer?

We hebben hieronder de grootste (fiscale) voordelen van een youngtimer voor je opgesomd:

 1. Lagere bijtelling. Je betaalt als ondernemer dus bijtelling over de dagwaarde, en niet over de cataloguswaarde. Hierdoor ben je belastingtechnisch altijd veel voordeliger uit.

 2. Fiscale voordelen. Je profiteert van alle fiscale voordelen die je als ondernemer hebt bij een zakelijke auto. Dit betekent dat je bij een youngtimer dus ook gewoon je kosten mag aftrekken van de winst.

 3. Voordelig, voordeliger, voordeligst. De bijtelling wordt ieder jaar opnieuw berekend. Dit maakt de kans vrij groot dat je naarmate de tijd verstrijkt minder betaalt, omdat de dagwaarde ook afneemt!

5. Wat zijn de drie grootste nadelen van een youngtimer?

We hebben hieronder de nadelen van een youngtimer opgesomd:

1. Kosten. De onderhoud- en reparatiekosten van een youngtimer (ouder voertuig) zijn doorgaans hoger dan die van een nieuwe auto.

2. Milieu. Youngtimers zijn in de regel meer vervuilend voor het milieu. Daarnaast mogen niet alle youngtimers in de steden rijden. Daarbovenop zijn het aantal milieuzones momenteel erg groeiende, wat betekent dat je met een youngtimer dus op minder plekken mag rijden.

3. Techniek. Youngtimers lopen qua functionaliteiten vaak achter op nieuwe auto’s. Dit betekent dat deze oudere voertuigen meestal niet zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidssystemen en andere technologische handigheidjes.

6. Wil jij een Youngtimer Leasen?

Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in het financial leasen van een youngtimer? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben zowel luxe personenauto’s als bedrijfswagens op voorraad!

Mocht je informatie willen inwinnen bij onze vriendelijke lease-adviseurs, neem dan hier contact op.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.