• Home
  • De BTW teruggave

BTW teruggave

Wist je dat jij als ondernemer de betaalde btw over bedrijfsinvesteringen kan terugvorderen? 

Dit geldt ook voor de investering in een bedrijfsvoertuig.

Over de aanschafprijs van personen- en bestelauto’s heft de Nederlandse overheid altijd btw (belasting over toegevoegde waarde) en bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).

Als jij een btw-plichtige ondernemer bent en een voertuig aanschaft middels financial lease, kan jij het volledige btw bedrag terugvorderen van de belastingdienst.

Dit kan je een behoorlijk financieel voordeel opleveren, dat weer verder kan bijdragen aan de groei van je bedrijf.

Op deze pagina leggen we je uit hoe de btw terugvordering werkt en laten we aan de hand van een voorbeeld zien hoe jij de hoogte van de btw teruggave kunt berekenen voor jouw situatie.

Hoe werk btw terugvorderen?

De btw op bedrijfsmiddelen kun je terugvorderen bij de belastingdienst via de aangifte omzetbelasting. Voor de meeste ondernemers (ook zzp’ers) geldt dat zij één keer per kwartaal zo’n aangifte doen.

Wanneer je een auto aanschaft middels financial lease, betaal je vooraf de btw (btw-auto) aan de leverancier. Het volledige btw bedrag kun je terugvorderen in de aangifte van de periode (meestal het kwartaal) waarin de aankoopdatum van het voertuig valt. 

Van de leverancier van de auto heb je een factuur ontvangen van de auto, zodat je aan de belastingdienst kan aantonen dat jij economisch eigenaar bent van de auto.

Vervolgens kun je bij de eerstvolgende belastingaangifte de reeds betaalde btw terugvorderen.

In 3 stappen de btw terugvorderen


Bedrijven die onder de kleine ondernemingsregeling (KOR) vallen komen niet in aanmerking voor btw-teruggave. Dit omdat deze ondernemers zelf vrijstelling van btw hebben.

Lees hier meer over de KOR.

Hoe moet ik mijn btw terugvorderen?

Aan het begin van je financial leaseovereenkomstben je verplicht om de btw van je gewenste auto te betalen.

Hierdoor is de btw van de auto al volledig afgedragen aan de belastingdienst. Bij een financial leasecontract betaal je dus geen btw over de maandelijkse leasebedragen.  Hierdoor hou je maandelijks meer geld over op je bankrekening.

Daarnaast is btw ook aftrekbaar van overige kosten die je maakt, zoals brandstof en onderhoud. Lees hier welke extra aftrekposten voor jouw situatie kunnen gelden.

Wanneer je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto koopt, dan betaal je bpm. Bpm is de belasting van personenauto's en motorrijwielen. In bepaalde situaties of voor bepaalde motorrijtuigen, kun je ook een teruggaaf krijgen van de betaalde bpm.

Het bpm-tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is het bpm-tarief een percentage van de netto-catalogusprijs. 

Laten we een voorbeeld geven om te berekenen hoeveel belastingvoordeel de btw teruggave in jouw situatie kan opleveren.

Voorbeeld

Stel je koopt een bedrijfsauto met een cataloguswaarde van €20.000,-. 

Het btw-bedrag komt uit op 21% van €20.000 = €4.200,- en de bpm voor dit specifiek voertuig komt uit op 40% van €20.000 = €8.000,-. 

Daarnaast hou je in deze periode rekening met €300,- aan belastingaftrek voor overige kosten, zoals brandstof en onderhoud. 

Dit betekent dat de totale kosten van deze auto met belastingen uitkomt op €32.300,-. 

In deze periode krijg je hierdoor €4.200,- + €300,- = €4.500,- totaal aan btw terug van de belastingdienst. Dit gebeurt meestal binnen een maand na de uiterlijke belasting aangiftedatum.

Let op: gebruik je de auto ook privé, dan moet je in de laatste aangifte van elk jaar een correctie verwerken op de al afgetrokken btw. De btw is namelijk een zakelijke belasting,dus de btw op het privégebruik is niet aftrekbaar is. De btw-heffing voor het privégebruik bedraagt in principe 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Btw of marge auto?

Wanneer je ervoor kiest om een auto te financial leasen heb je de keuze uit een btw-auto of een marge auto. Voordat je een aanvraag doet, staat er bij onze voorraad standaard aangegeven of het een btw of een marge auto betreft.

Bij een marge auto is het btw-bedrag al voldaan door de vorige eigenaar (een particulier). Je betaalt dus geen btw vooraf en kan je dus ook niks terugvorderen.

Lees hier meer over het verschil tussen een btw en een marge auto.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden van financial Lease en btw teruggave? Neem dan contact op met een van onze lease specialisten. Wij staan je zo snel mogelijk te woord en helpen je bij het vinden van je ideale bedrijfswagen!

Andere artikelen over fiscale voordelen:
De investeringsaftrek
De renteaftrek
De afschrijving van de lease auto
De extra aftrekposten

Neem voor fiscaal advies altijd contact op met je boekhouder of financieel adviseur.

Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.