• Home
  • De extra aftrekposten

Extra aftrekposten

Bij een financial leaseauto kan jij als ondernemer profiteren van een aantal (extra) aftrekposten. Dit betekent dat je aan ‘het einde van de rit’ minder belasting betaalt.

Benieuwd welke aftrekposten er zijn en waar jij in jouw situatie recht op hebt?

Op deze pagina lees je precies hoe het zit.

Financial Lease aftrekposten

Over de winst die je als ondernemer met je bedrijf behaalt, betaal je belasting. Denk hierbij aan de volgende belastingen:

  1. Inkomstenbelasting.
    Mensen die in loondienst zijn bij een bedrijf, maar ook zzp'ers en eenmanszaken dragen inkomstenbelasting af aan de Belastingdienst.

  2. Vennootschapsbelasting.

    Een bedrijf met een rechtsvorm van een BV of NV draagt vennootschapsbelasting af. Je bedrijf betaalt vennootschapsbelasting (vpb) over de belastbare winst in een boekjaar.

Zodra je als bedrijf (veel) winst overhoudt is dat natuurlijk positief. Toch is de keerzijde van de medaille dat je hierover belasting moet betalen. Deze, te betalen belasting, kun je verlagen door gebruik te maken van zakelijke aftrekposten.

Hoe werkt een extra aftrekpost precies?

  1. Optelsom van omzet. Allereest, breng je aan het einde van het boekjaar van je bedrijf je de totale omzet in kaart.

  2. Bedrijfskosten aftrekken. Vervolgens trek je alle bedrijfskosten, waaronder de financial lease kosten van dat jaar, van de omzet af.

  3. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft is de belastbare winst. Dit is het bedrag waar jij als ondernemer inkomstenbelasting (eenmanszaak, zzp’er) of vennootschapsbelasting (BV of NV) over moet betalen.

Denk bij de bedrijfskosten dus ook aan:

1. Investeringsaftrek
2. Afgedragen rente
3. Afschrijvingskosten
4. Brandstof- en onderhoudskosten

Deze gegevens vul je in bij de aangifte over het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.

Het bedrag waarover je belasting betaalt is dus altijd een stuk lager dan de omzet (brutowinst) die jouw bedrijf heeft gemaakt.

Een voorbeeld:

Aftrekposten
Omzet €100.000
Inkoop €15.000 -
Jaarlijkse afschrijving auto €2.000 -
Brandstofkosten auto €5.500 -
Onderhoudskosten auto €750 -
Rentekosten €700 -
Belastbare winst €76.050

In het bovenstaande overzicht zie je een duidelijke weergave van hoe de belastbare winst berekend kan worden. Alles tussen de omzet en de belastbare winst in, zijn dus de aftrekposten waar je gebruik van kan maken, waardoor je minder belasting betaalt.

Als zzp’er kan je daarnaast ook nog profiteren van de zelfstandigenaftrek. En in het geval dat je bedrijf in het verleden minder / niet winstgevend was, kan je ook nog recht hebben op verliesverrekening.

Zakelijk leaseauto als aftrekpost

Zoals je in het voorbeeld hierboven hebt kunnen zien, zijn de kosten die je voor je financial lease auto maakt zakelijk aftrekbaar. In ruil voor deze aftrekposten betaal je bij privégebruik bijtelling.

De regels voor het op de zaak zetten van je voertuig:

10% of meer zakelijk rijden. Als 10% of meer van de gereden kilometers voor de zaak gereden zijn, mag je als zzp’er of eenmanszaak de Financial Lease auto op de zaak zetten. Voor een bv geldt dat dit bijna altijd mag zonder een minimum aantal kilometers. 

minder dan 10% zakelijk rijden. Verwacht je niet aan die 10% eis te voldoen als zzp’er? Dan kan dit als gevolg hebben dat je het voertuig niet op de zaak kunt zetten.Dit wil overigens niet zeggen dat je geen aftrekpost hebt.Bij je aangifte inkomstenbelasting mag je als ondernemer dan namelijk toch nog 19 cent per zakelijke kilometer als aftrekpost van je winst aftrekken. Je betaalt dan geen bijtelling voor die auto, dus dat scheelt weer.

Neem contact op voor meer informatieHeb jij nog vragen over Financial Lease en extra aftrekposten? Neem dan gerust contact op met een van onze lease specialisten. Wij staan je zo snel mogelijk te woord en helpen je bij het vinden van je ideale bedrijfswagen!

Andere artikelen over fiscale voordelen:
De renteaftrek
De investeringsaftrek
De BTW teruggave
De afschrijving van de lease auto
Hulp nodig bij auto leasen?

Neem voor vragen gerust contact op.

Telefoon
Geef ons een belletje.
Whatsapp
Stuur ons een bericht.